Friday 30 March 2012

Adrian si Dana Nastase, cate 3 ani cu suspendare in dosarul Zambaccian. Decizia nu e definitiva

stirileprotv.ro Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat, vineri, de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, in dosarul Zambaccian, fiind achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Si sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata in dosarul cunoscut sub numele de "Zambaccian". Instanta suprema a dispus condamnarea ei la trei ani de inchisoare, tot cu suspendarea executarii pedepsei, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu, trimisa si ea in judecata in acest dosar, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu executare. Astfel, instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Aceste doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare.

Magistratii l-au obligat pe Adrian Nastase sa se prezinte trimestrial la Serviciul de probatiune, sa raporteze schimbarea domiciliului si sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, nerespectarea obligatiilor aducand revocarea suspendarii executarii pedepsei.

Desi condamnata cu suspendare pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", Dana Nastase a fost achitata de magistrati pentru acuzatiile de complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani.

La fel ca si sotul ei, si ea a fost obligata sa se prezinte trimestrial la Serviciul de probatiune, sa raporteze schimbarea domiciliului si sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, sub aceeasi sanctiune a revocarii suspendarii.

Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte de care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Decizia de vineri, 30 martie 2012, a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de casatie si Justitie poate fi atacata cu recurs la completuld e cinci judecatori.

Istoricul dosarului Zambaccian

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis, pe 5 mai, in judecata, pe Adrian si Dana Nastase, dupa avizul parlamentului, pentru ca ar fi luat de la Irina Jianu bunuri importate din China, pentru a o mentine pe aceasta in functia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii.

Este a doua oara cand procurorii anticoruptie il trimit in judecata pe Nastase in dosarul Zambaccian 1, dupa ce au primit avizul Parlamentului.

Prima data, DNA l-a trimis pe fostul premier in judecata in 13 noiembrie 2006, insa in 2008 dosarul a fost restituit procurorilor, dupa o deciziei a Curtii Constitutionale, care a stabilit ca este necesar avizul Parlamentului pentru trimiterea in judecata a fostilor ministri.

Conform rechizitoriului, in perioada 2002-2004, Adrian Nastase, in calitate de prim-ministru a primit, in mod direct si prin intermediul Danei Nastase, bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, plus contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele din Cornu si Bucuresti, str. Cristian Tell., 22.155.985.853,08 de lei vechi ( aproximativ 630.000 euro la cursul de schimb 2002/2004).

Sumele de bani au fost primite de la Irina Jianu, pentru a o numi si mentine in functia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si pentru a ii asigura acesteia un statut care sa ii confere autoritate deplina in cadrul institutiei la conducerea careia se afla.

Totodata, Adrian Nastase a fost trimis in judecata pentru ca Ioan Paun, martor in dosar, i-a facut mai multe servicii, precum achizitionarea unor bunuri din China, depozitarea lor temporara la sediul Ambasadei Romaniei din China, ambalarea, supravegherea incarcarii lor in containere si organizarea transportului pe parcurs extern in scopul numirii si mentinerii acestuia in functiile de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, precum si pentru mentinerea permanenta in misiune in strainatate.

In rechizitoriu se mai arata ca, in perioada 2002-2004, Adrian Nastase si Daniela Nastase au achizitionat din China materiale de constructii, produse electrocasnice, obiecte de mobilier pentru utilarea celor doua case din Bucuresti (Zambaccian si Cristian Tell) si a imobilului din localitatea Cornu.

Bunurile au fost cumparate din diverse targuri, fie fara acte, fie pe baza unor documentele de vanzare emise pe numele consulului Ioan Paun, fiind transportate si depozitate intr-un hotel dezafectat al Ambasadei Romaniei din China.

Procurorii au instituit, in 25 ianuarie 2010, sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor trei pana la concurenta sumei de 22.646.992.267 de lei vechi. La aceeasi data, a fost indisponibilizata casa lui Adrian Nastase si Dana Nastase, situat in Bucuresti pe str.

Muzeul Zambaccian, cu valoare de impozitare 1.301.462,51 de lei vechi. Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Adrian Nastase pentru luare de mita in forma continuata si santaj, pe sotia sa, Dana Nastase, pentru complicitate la luare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire la autoritatea vamala de documente false in legatura cu fapta de coruptie, spalare de bani in legatura cu infractiuni de coruptie, toate in forma continuata, iar pe Irina Jianu pentru dare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in legatura directa cu infractiunea de dare de mita, participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la folosirea de acte falsificate si spalare de bani, toate in forma continuata.

No comments:

Post a Comment