Tuesday 20 March 2012

Siguranta instalatiilor in scoli

Procesul de invatamant reprezinta un cumul de activitati care cuprind pe langa partea strict didactica prin care elevii isi insusesc materiile prevazute in planul de invatamant la care participa si o serie de alte procese mai mult sau mai putin tehnice prin care cladirea in care isi desfasoara scoala activitatea este sustinuta de instalatiile pe care le are in dotare.

Toate aceste instalatii, fie ca vorbim despre cele de alimentare cu gaz pentru centrala termica sau de instalatiile de alimentare si furnizare a apei pentru grupurile sanitare, trebuie sa prezinte o siguranta sporita in utilizare mai ales pentru faptul ca locatia este timp de mai multe ore pe zi frecventata de catre copii.

Intretinerea si verificarea periodica a acestor instalatii, precum si instalarea sau suplimentarea capacitatii unora dintre ele, se va face numai prin contactarea si participarea unui instalator profesionist, care va desfasura activitatea in baza unui contract de prestari servicii.

Pentru fiecare tip de instalatie in parte care deserveste cladirea scolii, conducarea unitatii va solicita prezenta unui instalator bucuresti specializat pe tipul de instalatie pentru care se doreste interventia. Lasarea la intamplare sau la latitudinea unei persoane neautorizate efectuarea unor lucrari de intretinere, reparatii sau montaj de instalatii, poate fi o greseala care in conditii neprielnice conduce la evenimente dintre cele mai nefericite.

Cladirile moderne ale scolilor, in mod special cele particulare, folosesc pentru incalzire si prepararea apei calde, centrale termince proprii, care sunt alimentate cu gaz metan. O astfel de instalatie trebuie deservita strict in conformititate cu fisa tehnica a producatorului, prin realizarea periodica a unor lucrari de intretinere si testari care sa ateste o functionare sigura in parametri constructivi precizati. Fiind vorba despre folosirea unui combustibil periculos este necesara prezenta unui instalator centrale termice acreditat care va putea realiza o intretinere periodica corespunzatoare.

In acelasi timp in cazul in care unitatea scolara isi va extinde activitatea prin ridicarea unui nou corp cu sali de studiu, extinderea alimentarii cu gaze prin noi racorduri sau instalatii aferente vor fi realizate doar prin contactarea unii firme specializate si agreate de catre autoritatea in domeniu, care va pune la dispozitia unitatii scolare un instalator gaze autorizat.

Pentru asigurarea unei igiene comune la un standard superior, in unitatile scolare este prioritara asigurarea alimentarii cu apa a bailor si a grupurilor sanitare cu dusuri atunci cand scoala are in incinta sa si o sala de sport. Gruparea intr-o unitate de invatamant a unui numar mare de copii pretinde din punct de vedere sanitar folosirea permanenta a acestor facilitati pentru eliminarea riscurilor de aparitie a unor epidemii in randul copiilor. Aductiunile de apa curenta se vor contracta printr-o firma specializata care va pune la dispozitie un instalator apa in vederea realizarii in condtii de siguranta a traseelor de alimentare.

Restul echipamentelor de armaturi sanitare, lavoare, cazi de dus si scurgerile aferente isi vor gasi o rezolvare potrivita cu ajutorul unui instalator sanitare, care va prelua ulterior in baza unui contract si sarcina de verificare periodica si de interventii in cazul unor aparitiei unor avarii.

Pentru un proces de invatamant care trebuie sa se desfasoare in coditii ambientale rezonabile, avand in vedere numarul mare de participanti aflati simultan intr-o sala de cursuri, unitatea se va ingriji sa aleaga o solutie de climatizare a spatiilor de studiu prin folosirea unor sisteme performante, Alegerea, dimensionarea si mai ales instalarea unor astfel de aparate se va face cu concursul unui instalator aer conditionat profesionist, care va putea oferi atat expertiza sa tehnica cat si o intretinere ulterioara pentru aparatele instalate.

Cumulate printr-o functionare corespunztoare, toate aceste instalatii isi vor aduce aportul la obtinerea unui proces de invatamant la un standard corespunzator si ceea ce este cel mai important intr-un mediu sigur.


instalator, instalator

No comments:

Post a Comment